Nieuw pianofestival PianoDays2020

25 februari 2020

Nieuw pianofestival PianoDays2020 brengt klassiek, jazz én pop naar de Noordrand

Tien gemeenten uit de Noordrand organiseren dit jaar voor het eerst samen een pianofestival. Gedurende de hele maand maart zullen er meer dan 60 literaire, muzikale en educatieve activiteiten plaatsvinden. Op 28 maart is het immers Piano Day, een dag waarop jaarlijks wereldwijd de piano wordt gevierd.

“We hebben een dag nodig waar alles rond de piano samenvalt”, stelt pianist en curator van het festival Kim Van den Brempt. “Het nodigt ons uit om even stil te staan bij het voorrecht dat we als pianist hebben om piano te spelen, als luisteraar om dit oneindige repertoire te blijven ontdekken en als festival om de veelzijdigheid van dit prachtige instrument voluit in de kijker te zetten.”

Fietsen langs concerten

PianoDays2020 wordt feestelijk geopend met een muzikale en literaire fietsroute op 1 maart. Pianisten zullen dan intieme concerten spelen op unieke locaties in de deelnemende gemeenten. Elke muzikant treedt die dag twee keer op. Zo moedigt het festival je aan om van de ene naar de andere voorstelling te fietsen en tegelijkertijd de omgeving te verkennen. Met namen als David Poltrock, Frederik Croene, PIerre Anckaert, David Thomaere, Nikolaas Kende e.a. zet PianoDays2020 de toon voor een maand vol kwalitatieve pianomuziek.

Volledige programmatie muzikale en literaire fietsroute 

Joost Zweegers

"Aangezien de piano het meest complete instrument is dat er bestaat, kan ze heel veel diverse rollen op zich nemen in gelijk welk muziekgenre”, vertelt Kim Van den Brempt. Het festival wil elk genre aan bod laten komen, daarom kan je gedurende de hele maand maart pianoconcerten van Joost Zweegers, Jan Michiels, Piet Kuijken, De Beren Gieren, Nicolas Callot e.a. bijwonen in de Noordrand.

Kinderkoren

Zowel Koor&Stem als MATRIX (centrum voor nieuwe muziek) zijn vaste partners van het pianofestival. Een van de doelstellingen van PianoDays2020 is immers het in contact laten komen van kinderen met pianomuziek. Koor&Stem zal met 200 leerlingen uit vier lagere scholen twee kinderkoren vormen. Deze koren worden begeleid door de piano. MATRIX begeleidt op zijn beurt leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs. Zij gaan aan de slag met pianostukjes van Belgische componisten.

Brussels Airport

In de luchthaven van Zaventem, een markante plek in onze regio, vieren we de officiële Piano Day. Op 28 maart kunnen reizigers in Brussels Airport genieten van een pianomarathon. Deze zal gespeeld worden door professionele- en amateurpianisten. Ook de kinderkoren zullen de passanten in de luchthaven die dag verrassen.

Volledige programmatie PianoDays2020 

Deelnemende partners Noordrand

Cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen en het deeltijds kunstonderwijs uit de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Machelen, Meise, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

Coördinatie: Jo Sollie | Curator: Kim Van den Brempt | Communicatie: Lisa Van Ransbeeck

In samenwerking met Koor&Stem, MATRIX, De Fietsersbond Met de steun van de Vlaamse Overheid.