Red Alert Belgium vraagt aandacht voor leefbaar cultureel werk

28 augustus 2020

Vanavond, vrijdag 28 augustus gingen ook in cc Het Bolwerk de lichten in het rood. Cultuurhuizen over heel België gaven Red Alert. Vanaf 21u00 tot 23u55. Symbolisch, want het is vijf voor twaalf voor de cultuur- en evenementensector. De cultuursector vraagt een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken.

De coronacrisis hakt er stevig in. Vele duizenden artiesten, freelancers, technici … zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector is zich een gigantische ramp aan het afspelen, waar we het einde niet van willen meemaken. Extra steunmaatregelen zijn nodig.

Cultuur is essentieel voor het welzijn van mensen. Zonder cultuur geen samenleving. Het publiek snakt naar beleving en het o zo belangrijke gevoel van samenzijn.

We willen af van de stiefmoederlijke behandeling. We kunnen in veilige omstandigheden samen aan cultuur doen. Laat ons dat dan ook doen. We willen geen voorkeursbehandeling, maar ook niet minder dan andere sectoren. Publiek en veiligheid komen voor ons steeds op de eerste plaats.

Deze actie is meteen ook een oproep aan alle politici om zich meer te bekommeren over cultuur en het belang van cultuur naar waarde te schatten. Voor elke laag in de samenleving. We roepen beleidsmakers op om zelf eens langs te komen en cultuur coronaproof te beleven.

Schiet in actie. Er is geen tijd te verliezen.

#redalertbelgium

De red alert-actie is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en wordt georganiseerd in samenwerking  met de sectororganisatie cult!.