vr 13 dec
20u30

cc Het Bolwerk - schouwburg

Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde

€ 30.00
+- 1u30

Arsenal

Birdsong

Arsenal

Birdsong

Er was een tijd dat Hendrik Willemyns (Arsenal) een album de ultieme plek vond om muziek te laten leven. Maar die tijden zijn veranderd en Willemyns is ook veranderd. Vandaag presenteert hij muziek in boekvorm met een film in concertvorm. Muziek, boek en film die samen resoneren om hun punt maken.

1 jaar lang lag Hendrik in een zetel na te denken over een scenario. Hij zou een nieuwe film maken die net als zijn voorganger 'Dance Dance Dance' over muziek en muzikanten zou gaan. En er was wel iets te zeggen over de staat van muziek: Waar moeten die jonge muzikanten naartoe? Hoe gezond is muziek als alle muziekwinkels verdwijnen en 100 miljoen muzikanten om aandacht moeten strijden op dezelfde kanalen? Zullen ze hun huid goedkoop moeten verkopen? Voor peanuts spelen? Zullen ze zich moeten ‘prostitueren’ om te overleven? Maar zaten muzikanten vroeger niet in dezelfde categorie als prostituees? In Azië werden courtisanes niet alleen opgeleid als minnaars, maar ook als muzikanten en dichters … De prostituee als muzikant en dichter?

De muzikant als prostituee in gedichten?

Daarmee ging Willemyns aan de slag. Hij vroeg aan zijn netwerk van bevriende muzikanten (Grant Hart, Johny Whitney, Jenny Rossander …) om voor hem gedichten te schrijven vanuit het standpunt van een prostituee. Zo verzamelde hij tientallen metaforen van minnaars, klanten en situaties. Genoeg om er een film-scenario mee te starten en genoeg om er, aangevuld met illustraties van over de hele wereld, een boek mee te vullen. Dat boek werd ‘Room of Imaginary Creatures’.

Die film werd ‘Birdsong’ en vertelt het verhaal van een jonge poetsvrouw die droomt van een muzikaler leven en via een tv-talentenjacht in een nachtmerrie van prostitutie terecht komt. Het verhaal speelt zich af in Tokyo en om de muziek en de minnaars in poëzie te gieten -inclusief vliegende kwallen, vrouwen met hondenkoppen, slakken met tentakels - deed Willemyns beroep op verschillende toonaangevende animators en CGI-artiesten. Het resultaat is een bevreemdende filmtrip die op poëtische manier in beeld brengt hoe muziek tot stand komt en hoe ze ten onder kan gaan.

De gedichten uit het boek, de film, de muziek, … alles komt samen in de Birdsong-filmconcerten waar Hendrik Willemyns samen met Paulien Mathues (ex-winnares "The voice van Vlaanderen") als ‘bird’ van dienst, de kleurrijke wereld van de Room of Imaginary Creatures tot leven brengt.

 

Na de bioscoop en het theater gaat 'Birdsong' nu ook op streaming. Bekijk het vrt nieuws item hierover.

'Birdsong' wordt opnieuw een bezwerende, unieke beleving van film en livemuziek. Nu te bekijken én te beluisteren in onze schouwburg. Mis dit niet!