do 23 mrt
20u30

cc Het Bolwerk - schouwburg

Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde

€ 19.00 - € 13.30
+- 2u30

Janne Desmet, Pieter Genard, e.a.

Een of andere Rus

Janne Desmet, Pieter Genard, e.a.

Een of andere Rus

Eduard Limonov trekt als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste door Joegoslavië, op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar Limonovs eigen levensverhaal, dat van de Sovjet-Unie naar het Westen gaat, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens.

‘Een of andere Rus’ is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov, een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock-‘n-rollschrijver in Parijs en een strijder aan de kant van oorlogsmisdadigers.
En dat is maar een selectie. In maart 2020 overleed hij nadat hij de laatste jaren nog actief was als oppositieleider in Rusland.

Freek Mariën (schrijver/regisseur van Het Kwartier, winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende, actuele tekst.

Hij regisseert de straffe cast met Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon, Tom Van Bauwel, Joris Van den Brande en Lien Wildemeersch. En samen zetten ze een leven op scène dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt. ActeurswisselEva Binon vervangt Lotte Heijtenis

Waarschuwing: deze voorstelling is geschikt voor iedereen boven de 16 jaar. 

‘Limonov schittert dankzij Freek Mariën. Hij is meer schurk dan schelm, hij wekt niet empathie op, maar wel mededogen. Geen sympathie, maar wel een fascinatie. Hij en ook de andere personages blijven de hele tekst lang intrigeren.’
Tuur Devens, Theaterkrant
c_herman houbrechts
c_herman houbrechts