KOPERGIETERY, KGbe & Company-ma

Shakira & Chikara (10+)

KOPERGIETERY, KGbe & Company-ma

Shakira & Chikara (10+)

Shakira is een Arabische naam voor meisjes.
Shakira betekent ‘dankbaar’.
Chikara is een Japanse naam voor jongens.  
Chikara betekent ‘(gebruik maken van de) kracht (van een ander)’.

Shakira & Chikara is een beeldend, muzikaal en surrealistisch verhaal. 
Een verhaal dat begint met een punt. 
Een punt wordt een lijn, een klank, méér lijnen, een tekening, een symbool, een woord, een zin, nog meer zinnen, een gesprek, een vriendschap, een ruzie, een leven.  Het leven van Shakira & Chikara. 

Twee mensen, elk met een andere culturele rugzak, komen samen door het toeval. Iets waar Shakira dankbaar voor is. Samen trekken ze naar “het land waar de zon in de zee gaat zwemmen”, als eerbetoon aan Chikara’s overleden grootmoeder. 

Het wordt een tocht met verrassende gewoontes en vreemde mythes. Met een heks met drie gezichten, als orakel van het verleden, het heden en de toekomst. Met pakmannen. Maar ook met Ampersand, een mysterieus iemand met al even mysterieuze verhalen. 
Met kleine rituelen en groot verdriet, nemen ze samen afscheid van hun meest dierbaren.

Shakira & Chikara gaat over het elkaar proberen én kunnen begrijpen, ook wanneer we elkaar totaal niet verstaan. Over de schoonheid van vreemde gewoontes en tradities. Over het op zoek gaan naar de kracht van die vreemde ander maar ook naar de nuance in jezelf

door

Jaouad Alloul (spel/muziek), Mats Vandroogenbroeck en 1 speler (spel), Johan De Smet, Kenjiro Otani (concept/regie), Jo De Baerdemaeker (typografie/scenografie)

Over de makers

Kenjiro Otani werkt als theaterregisseur voornamelijk in Tokyo en is artistiek leider van company ma. Vastbesloten om voor het theater te werken, ging hij als jongeling in het buitenland studeren, waaronder Theater Arts aan San Francisco State University. Vandaag creëert hij theaterwerk voor zowel kinderen als volwassenen; zowel in Japan als in de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië... Zijn werk staat gekenmerkt als sterk fysiek en muzikaal.

Johan De Smet is artistiek leider van KOPERGIETERY en theatermaker. Hij tekende de afgelopen 20 jaar voor diverse (muzikale) theatervoorstellingen als o.a. De geschiedenis van de wereld (samen met Titus De Voogdt), Gebroken dromen (coprod. Mambocito Mio) en Mémé de Peetmoeder (samen met Jan Sobrie). Hij houdt graag de vinger aan de pols en blend graag diverse stijlen met elkaar.

Jaouad Alloul is zanger, danser, theatermaker, activist en multidisciplinair performer. Samen met Nyira Hens richtte hij in Antwerpen Be Human vzw op waarmee ze creatieve projecten opzetten, veelal rond gender en identiteit. Hij creëerde recent de aangrijpende solovoorstelling De meisje (Be Human & MartHa!Tentatief) en toerde met zijn al even persoonlijke monoloog Zeemeermin langs Vlaamse scholen om taboes te doorbreken rond gender, religie, cultuur en seksualiteit. Hij heeft de unieke gave om op geheel eigen manier hedendaags theater, muziek en performance in elkaar te laten overglijden.

Mats Vandroogenbroeck studeerde in 2019 af als speler/theatermaker aan KASK Drama Gent. Hij creëerde samen met Timo Sterckx het intelligente en goed onthaalde FAUST, een mechanische komedie en Through the Looking-Glass (and what we found there), bijgestaan door Nona Demey Gallagher, meteen goed voor de Sabam Jongtheaterschrijfprijs TAZ 2019. Hij is tevens te zien in de KOPERGIETERY-productie Fun Loving Humans.