Kopergietery & KGbe
De bleke baron
Kopergietery & KGbe
De bleke baron
De Bleke Baron is een muzikale fabel van Anna Vercammen & Joeri Cnapelinckx. Over een innige vriendschap tussen twee muzikanten tijdens een bewind dat enkel het nut van het nut inziet en jacht maakt op al wat of wie ze overbodig acht.
In de onderwaterstaat is de bleke baron de leider.
Hij neemt altijd het laatste hapje en niemand mag hem tegenspreken.
Aan dichters heeft hij een grote hekel, ze bedoelen van alles tussen de regels, in het wit waar niets geschreven staat. Daar voelt de baron zich heel ongemakkelijk bij. Gelukkig zijn Felix & Felka geen dichters. Ze zijn zangers….
‘De bleke baron’ is een muzikale fabel van Anna Vercammen & Joeri Cnapelinckx (‘De koningin is verdwenen’, de Anale fase). Over een innige vriendschap tussen twee muzikanten tijdens een bewind dat enkel het nut van het nut inziet en jacht maakt op al wat of wie ze overbodig acht.
Het verhaal en de liedjes van de voorstelling werden ook gebundeld in het gelijknamig boek uitgegeven door De Eenhoorn, met illustraties van Chiara Lammens.
De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2023.
Binnen het format van een romantisch concert met uitwaaierende bindteksten, af en toe bot onderbroken door de staatsradio, draaien Vercammen en Cnapelinckx hete kwesties als migratie, klimaat, nuttigheidsdenken en politieke repressie in het vlotte inpakpapier van een kinderfabel. Deze voorstelling overtuigde de jury van haar kunst om op twee niveaus te communiceren: eenvoudig voor kinderen, dubbelzinnig voor volwassenen. Beide niveaus stralen ook slim op elkaar af.
door
Anna Vercammen, Joeri Cnapelinckx (concept/spel/muziek), Joris Van den Brande (artiestieke coach), Michiel Soete (scenografie), Joke Raes (kostuums), Lore Dejonckheere (stem)
Een productie van KOPERGIETERY & KGbe. Met dank aan het voortraject in Cultuurcentrum Brugge. Met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid.
De bleke baron is een muzikaal sprookje dat net zo goed over een dictatuur uit het verleden als over één uit de toekomst zou kunnen gaan, en waar volwassenen en kinderen elk op een andere manier heel veel aan zullen hebben. Laat komen dus, de gedichten, de witregels, de blos en de aarzeling.